Hallo annyeonghaseyo yorobun dikesempatan kali ini aku mau bahas sedikit tentang Korean wave ni, kalian tau gaksih apa itu Korean wave?

Nah sekarang aku mau ulas nih tentang Korean wave maaf ya kalau ada kekurangan hihihi maklum manusia banyak kekurangan dan kelebihannya

Korea? Apa itu Korean Wave?

K-Wave dikenal juga dengan istilah Hallyu yang diadopsi oleh media China yang berarti aliran budaya Korea. 

K-Wave sendiri terdiri atas tiga gelombang. Gelombang pertama berkisar pada awal tahun 1990-an hingga awal 2000-an saat drama dan film Korea Selatan sangat populer di Jepang dan China. 

Kemudian gelombang kedua menyusul pada pertengahan tahun 2000-an ketika drama, film, dan musik Korea populer di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

K-Wave banyak nih jenisnya ada music, drama, film, makanan, style maupun budaya. 

FYI aku juga korban Korean Wave xixixixi aku teracuni oleh lagu Boombayah milik Blackpink, kalian mau tau gak kenapa Korean Wave ni begitu digemari hampir seluruh kalangan? kita ulas yuk!

 

Kunci Sukses K-Wave

Nah kata kedubes korea untuk Indonesia katanya kenapa Korean Wave bisa sukses karna adanya lima faktor ini:

  1. Pencabutan larangan bagi warga Korea Selatan untuk bepergian ke luar negeri
  2. Konsistensi dalam mencari mesin pertumbuhan K-Wave yang baru.
  3. Mempromosikan ekonomi terbuka dan pendekatan aktif terhadap kebudayaan yang beragam.
  4. Pelarangan UU Sensor
  5. Peningkatan investasi untuk infrastruktur internet berkecepatan tinggi.

Wah keren banget yaa, nah kalo faktor investasi beda lagi ni yorobun kata Kyung Jin Han dari SM Entertainment menggaris bawahi lamanya waktu dan besarnya biaya yang diperlukan dalam K-Pop.

“Diperlukan setidaknya 3-5 tahun dan dana sekitar Rp 28 milyar untuk membentuk suatu grup musik, baik boyband maupun girlband hingga berkiprah di kancah internasional,“ tukas Han.

Karena itu tidak mengherankan jika komitmen dan totalitas sektor swasta untuk melibatkan musisi, penulis lagu dan koreografer terkemuka di dunia berbuah manis dengan semakin tenarnya K-Pop di seluruh dunia.

Kalian sendiri juga bisa liat dalam pembuatan music video pada girlgrup maupun boygrup semua menggunakan teknologi yang canggih dan berkualitas makanya gak heran kalau Kpop begitu mendunia

Nah udah tau kan kunci kesuksesan Korean Wave, sekarang kita bahas tentang Korean Pop yuk, seperti yang udah aku bilang tadi aku korban Korean wave bidang musik, kita bahas yuukk 🙂

Ininih Yang Kamu Tunggu Tunggu!

K-Pop, kepanjangannya Korean Pop (“Musik Pop
Korea”), adalah jenis musik populer yang berasal dari Korea Selatan.

Banyak artis dan kelompok musik pop Korea sudah menembus batas dalam negeri dan populer di mancanegara.

Kegandrungan akan musik K-Pop merupakan bagian yang tak terpisahkan dari Demam Korea (Korean Wave) di berbagai negara.

Penampilan kelompok Seo Taiji and Boys pada tahun 1992 menandakan awal mula musik pop modern di Korea yang memberi warna baru dengan aliran musik rap, rock, techno Amerika.

Suksesnya grup Seo Taiji and Boys diikuti grup musik lain seperti Panic, dan Deux. Tren musik ini turut melahirkan banyak grup musik dan musisi berkualitas lain hingga sekarang.

Musik pop dekade 90-an cenderung beraliran dance dan hip hop. Pasar utamanya adalah remaja sehingga dekade ini muncul banyak grup “teen idol” yang sangat digilai seperti CLON, H.O.T, Sechs Kies, S.E.S, Fin.K.L dan g.o.d. Kebanyakan dari kelompok musik ini sudah bubar dan anggotanya bersolo-karier.

Ada tahun 2000-an pendatang-pendatang baru berbakat mulai bermunculanlah, aliran musik R&B serta Hip-Hop yang berkiblat ke Amerika mencetak artis-artis semacam MC Mong, 1TYM, Rain, Super Junior, Big Bang yang cukup sukses di Korea dan luar negeri.

Nah yorobun kalau sekarang nih pasti kalian semua tau BTS (BangtanSeonyodan) grup ini udah mendunia loh udah keliling dunia,

kalau dulu sih tahun 2000an yang terkenal itu seperti Super Junior, bigbang, girls generation dan lain lain.

Tapi seiring berjalannya waktu grup tersebut mulai kehilangan penggemarnya ditambah lagi kewajiban wajib militer yang harus
dijalankan untuk boyband, sedih yaa semoga aja mereka bisa comeback/balik lagi.

Nah, beberapa boy grup atau girl grup dinaungi oleh sebuah agensi nih, banyak banget agensi agensi dikorea, fungsi agensi ini adalah untuk mendebutkan grup tsb,

melatihnya membiayainya jadi trainee adalah hal yang paling berat karena mereka harus berlatih selama beberapa tahun Para ‘calon artis’ biasanya dilatih (di training) nyanyi, dance, vokal, akting, juga kekompakan sesama member dan biasanya dilatihnya itu ga sebulan dua bulan tapi bertahun-tahun hingga ada yg sampe 5 tahun lebih.

Untuk para trainer semua kebutuhan ditanggung manajemen tapi bila trainer tersebut sudah debut (diorbitkan menjadi artis) biasanya sistem pembagian hasilnya kurang fair, lebih banyak ke pihak manajemen. Hitungannya bayar biaya selama si artis di trainee. Hmm sedih yaa.

Setelah menjalani masa trainee yang berat mereka debut dan biasanya disebut rookie grup,debut di acara music populer di korea, MNet, Countdown, Inkigayo, Music Bank, dan Music Core, kalo suatu grup/artis bisa
menang 3 award dari acara music yang populer tersebut, mereka disebut Triple Crown.

Artis wajib ngikutin schedule yg udah dibuat manajemen selama 24 jam per 7 hari! makanya mereka harus tinggal di dorm/asrama khusus, Agensi SM, JYP, dan YG termasuk perusahaan yang berpengaruh di Korea!

Karena artis dibawah
manajemen mereka biasanya slalu sukses, dan lonjakan saham mereka juga sedikit banyaknya mempenaruhi perekonomian Korea 

Korean Fans? Fanatik Banget sih

Korean fans itu loyal banget mereka rela ngabisin uang buat beli CD, poster, dan barang2 lainnya yg berhubungan dg idol mereka

CD/Calendar/dan merchandise Kpop lainnya adalah barang yg paling laris di Korea. justru produk-produk kayak kosmetik, baju, dll adalah nomer kesekian buat mereka alias ga penting-penting banget!

Korean Fans cuma punya 1 fandom/fanbase/fansclub, ga lebih! paling banyak 2-3 deh.

Mereka konsisten! Kalo udah dari awal suka sama satu grup, sampe kapanpun ga bakal ganti tp ttp ada pengecualian.. misal fandom awal mereka ELF (fans Super Junior), sampe kpnpun mereka ELF.

Kalo misal suka Shinee juga, mereka ga akan menyebut diri mereka Shawol. Paling kalo sekedar suka mereka cuma nyebut diri mereka  Fans Shinee atau Fans SNSD bukan fandom! fandom mereka cuma 1.

Penjualan album Kpop juga pasti melunjak kalo lagi comeback! Biasanya 1 orang fans bisa beli lebih dari 5 CD Kpop yang sama!! Alasannya? karena penjualan album Kpop itu yg menentukan peringkat Kpop idol favorit mereka di chart seperti dosirak, soribada, dll!

Menurut Korean Fans bukan fans beneran kalo ga bela-belain beli album idol favorite mereka, karena masuk korean chart penting bangett!!

Ada yang unik nih di Kpop yaitu lightstick, lightstick adalah lampu yang bermotif dan mengeluarkan warna pencetus utama lightstick pada dunia perkpopan adalah Bigbang pada tahun 2005, fungsi lightstick ini adalah untuk menyemangati idol pada saat konser, atau ciri khas suatu fandom.

Nah yorobun itu tadi ulasan tentang Korean Wave, Korean Pop maaf yaa kalau ada kesalahan kata.

Oh iya pesan dariku secinta cinta nya kalian pada korea jangan pernah lupa sama Indonesia negeri kalian sendiri seperti pepatah hujan batu di negeri sendiri lebih baik daripada hujan batu di negeri orang see you gaezz, kamsahamnida yorubunn.

Disusun oleh Bumi Kaesar

Sumber: https://id.m.wikipedia.org/wiki/K-pop

Illustrasi:

https://id.pinterest.com/pin/124060164722918788/

https://id.pinterest.com/pin/577094139741413412/

https://images.app.goo.gl/KsSzBFUJLw3pCeud6 

1,407 thoughts on “Apasih Dibalik Suksesnya Dunia K-Pop? Kok Viral Amat”
  1. If you’re looking to get some visitors to your site quick, we sell 3000 niche targeted visitors for just $39 if you’re interested. Hassle free money back guarantee if you’re not happy. Take a quick look at my site now: http://bit.ly/quick-web-traffic

  2. Hey I am so thrilled I found your blog, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post
    and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have
    time to read through it all at the minute but I have saved it and also added
    your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
    Please do keep up the superb work.

  3. Needed to draft you the bit of observation to help say thanks a lot the moment again with your stunning tips you have documented in this case.
    It is certainly seriously open-handed of people like you to supply openly exactly
    what some people could have made available for an e book in order to make
    some profit on their own, and in particular considering the fact that you could possibly
    have done it if you ever wanted. Those points in addition worked like the good way to recognize that someone else have the identical interest much like my own to figure out great deal more on the subject of this problem.
    I think there are some more fun situations up front for people
    who start reading your blog post.

    Take a look at my web blog … Cool Wave Air Conditioner

  4. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
    Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal
    but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
    Do you have any tips or suggestions? Many thanks

  5. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely
    helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers
    like its helped me. Great job.

    Also visit my website hair inhibitors

  6. of course like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of
    your posts. A number of them are rife with spelling problems
    and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I’ll
    definitely come back again.

  7. With havin so much content and articles do you ever run into any problems
    of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely
    unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over
    the internet without my agreement. Do you know any techniques to help stop content from being ripped
    off? I’d really appreciate it.

    Here is my web blog – http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SigmonFelisha

  8. Definitely imagine that that you stated. Your favorite justification appeared to be
    at the web the easiest factor to remember of. I say to you, I certainly
    get annoyed even as other people think about worries that they just don’t recognize about.
    You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire
    thing with no need side-effects , people could
    take a signal. Will likely be again to get more.
    Thank you!

    My blog post :: Ketokor Reviews

  9. Thank you so much pertaining to giving us an update on this topic on your site.
    Please be aware that if a fresh post appears or in case any modifications occur
    to the current article, I would want to consider reading a lot more and understanding how to make good use of those strategies you share.
    Thanks for your efforts and consideration of people by making this blog available.

    Here is my blog post :: A1 Keto BHB Ingredients [http://forum.m2clasic.ro/]

  10. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so
    cool. I am impressed by the details that you’ve on this website.
    It reveals how nicely you perceive this subject.
    Bookmarked this web page, will come back for more articles.
    You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and
    just couldn’t come across. What a perfect website.

    Also visit my page … http://mtasa-forum.com/index.php?action=profile;u=337793

  11. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However
    I am encountering issues with your RSS. I don?t know the reason why I cannot join it.
    Is there anybody having identical RSS issues? Anyone who knows the solution can you kindly
    respond? Thanx!!

    Also visit my web site Rapid Fire Diet

  12. You’ve made some decent points there. I checked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  13. Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to generate a great article… but what can I say… I put things off a lot and never manage to
    get nearly anything done.

  14. Admiring the hard work you put into your website and in depth
    information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the
    same outdated rehashed material. Fantastic read!
    I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my
    Google account.

  15. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before
    but after checking through some of the post I realized it’s new to
    me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  16. Hello

    Be Buzz Free! The Original Mosquito Trap.

    60% OFF for the next 24 Hours ONLY + FREE Worldwide Shipping
    ✔️LED Bionic Wave Technology
    ✔️Eco-Friendly
    ✔️15 Day Money-Back Guarantee

    Shop Now: mosquitotrap.online

    Kind Regards,

    Leonie
    Apasih Dibalik Suksesnya Dunia K-Pop? Kok Viral Amat

  17. I had a question as to whether or not you’re getting enough visitors to your site. If not, I can send keyword targeted traffic to your site within 24 hours. Also, volume and quality are guaranteed. Interested? Contact me via Skype here: live:.cid.e7ae096559e10740 and I’ll be more than happy to talk to you more about this. Thanks, Bill R.

  18. Everyone’s always talking about business ideas that you can make money with but always seem to ask you for some kind of upfront payment before you can participate. I hate it when that happens which is why I’ve compiled this list of 21 different passive income ideas that DO NOT require any upfront money to be successful with. Download the free guide now: https://bit.ly/21PassiveIncomeIdeas

  19. I carry on listening to the reports speak about receiving free online grant applications
    so I have been looking around for the top site to get one.
    Could you tell me please, where could i acquire some?

  20. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad
    and tested to see if it can survive a thirty foot
    drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad
    is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share
    it with someone!

  21. Excellent post. Keep posting such kind of information on your blog.
    Im really impressed by it.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hello there, You’ve done a great job.
    I’ll certainly digg it and in my view recommend to my friends.
    I’m sure they will be benefited from this site.

  22. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
    Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care
    for such info a lot. I was seeking this certain info for a long
    time. Thank you and good luck.

  23. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever
    run into any browser compatibility problems? A few of my
    blog readers have complained about my website not working
    correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you
    have any advice to help fix this problem?

  24. Right here is the perfect webpage for anybody who would like to understand this topic.
    You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need to?HaHa).
    You certainly put a new spin on a subject which has been discussed for years.
    Great stuff, just wonderful!

  25. Whoah this weblog is great i love reading your posts. Stay up the good work!
    You already know, many persons are searching round for this information, you could aid them greatly.

  26. Howdy! Quick question that’s completely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my
    apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.
    If you have any suggestions, please share.
    Thank you!

  27. I blog often and I truly appreciate your content.

    Your article has truly peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new details about once per week.
    I opted in for your RSS feed as well.

  28. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed
    to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get
    annoyed while people think about worries that they just don’t know about.

    You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing
    without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more.
    Thanks

  29. My family always say that I am wasting my time here at
    net, but I know I am getting familiarity all the
    time by reading thes good posts.

  30. Thanks , I have just been searching for information approximately this topic for ages and yours is
    the greatest I have found out so far. However, what in regards to the
    conclusion? Are you sure concerning the supply?

  31. Spot on with this write-up, I truly think this site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!
    I added a new list. As you’ll see it’s bigger than most of them. I hope you all have had a great week!

  32. Greate post. Keep posting such kind of info on your site.
    Im really impressed by your blog.
    Hi there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and in my opinion recommend to my friends.
    I am sure they will be benefited from this web site. save refuges

  33. Claims and loss handling is the materialized utility of insurance; it’s the
    actual “product” paid for.

  34. This coverage helps cowl someone else’s bodily injury or
    property damages when you are decided to be at fault
    for the accident.

  35. Rather than these entities independently self-insure and
    danger chapter from a big judgment or catastrophic loss, such governmental entities
    form a threat pool.

  36. These new insurance contracts allowed insurance to be
    separated from funding, a separation of roles that first proved useful
    in marine insurance.

  37. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!